TATE LUCENA

Maria Lucena i Moreno (Olot, 1960) és coneguda amb el nom de Tate.

Inicia el seu aprenentatge durant el transcurs de diversos viatges i estades a Europa, Àfrica Subsahariana i Països Àrabs (de 1979  a 1986)

Graduada a l’Escola de Belles Arts d’Olot en especialitat de pintura mural l’any 1995.

En les seves obres hi trobem una barreja de tècniques, que li permeten experimentar amb la matèria a fi d’expressar el món a la seva manera: veladures amb olis, acrílics i tècniques seques i molt de collage (fet amb fragments de pintures seves), resultant una obra molt rica en textura i color.

Costa classificar la seva obra, uns diuen que és abstracta, altres figurativa. Si hom vol, hi podem veure formes que llunyanament són arbres i camins i boscos, però no és l’anècdota realista el que sobresurt, sino la composició cromàtica, les masses amb diferents textures.

Sempre intenta buscar l’espontaneïtat i la poesia. Sovint els seus quadres estan batejats amb noms molt poètics, tot i que insisteix en que el seu repte és la simplificació i l’abstracció de les formes fins arribar a la seva essència, per tal de transmetre dos realitats oposades; la brevetat i l’eternitat d’un instant.

Després de la primera experiència expositiva l’any 1993, ha participat en diversos projectes, dels que destacaria:

La soledat dels continents  (Girona, 1998),  Silencis verticals (Girona 1998),  Istmes (Girona 2000),  La pervivència del mur  (Barcelona 2000),  La màgia de l’instant (Bamberg 2003),  Viatge a casa (Girona 2004),  A la mediterrània (Bamberg Alemania 2013)