Testus

ERNEST ROSSELL (TESTUS)    (Barcelona 1964).

Actualment la meva obra fusiona l’univers de textures i colors dels grans mestres de la prehistòria amb les tècniques i conceptes dels artistes més contemporanis.

El meu treball amb la pintura actual és un retorn a moments del pati de l’escola en què feia “pastetes” de sorra per a crear formes d’animals, pastissos, o instal·lacions en miniatura de paisatges amb muntanyes, basses o rius artificials.

Les primeres teles que em regalen les pinto als tretze anys. En elles hi imprimeixo formes d’ocells i arbres que expressaven profunds sentiments de soledat i aïllament.

Tancar-me a l’habitació i dedicar hores a cercar formes per a expressar sentiments i vivències que no tenen paraules es converteix en una escletxa per a comunicar-me amb el meu entorn a la vegada que amb mi mateix.

En aquests anys exploro l’oli, el llapis, retoladors, l’aquarel·la de forma autodidacta … prenc consciència de les limitacions que les tècniques plantegen a la meva necessitat imperiosa de transmetre vivències i emocions, i d’alguna manera expandir-me.

Faig la formació de Procediments Pictòrics a la Llotja de Barcelona (1985-89) mentre treballo en una fàbrica del ram del metall per a mantenir-me.

Allà hi aprenc totes les tècniques, incloses la pintura mural (el fresc) i el dibuix de figura humana.

Un cop llicenciat conec i estudio àmpliament l’obra dels grans mestres de l’art prehistòric. Les seves petjades m’obren preguntes en relació a les motivacions estètiques i les funcions de l’art. Més tard, aquestes preguntes em portaran a comprendre l’acte creatiu com una eina de relació i comunicació social.

A fi d’aproximar-me als coneixements tècnics i estètics que aquests autors anònims han deixat impresos en les parets restringeixo la gamma de pigments als derivats dels minerals (i alguns vegetals). També imito les diferents línies estètiques (Escola Llevantina i Escola del Cantàbric) i exploro maneres de representar les textures i colors de l’entorn rupestre.   

Això m’impulsa a crear tècniques que em permetin imitar elements de la natura i les seves textures (pedra, mar, troncs, terra, aigua, foc, aire, ….).

Investigo amb àcids per a crear-me pigments o alterar colors; enganxo materials a les teles, treballo amb sorres i aglutinants a fi d’imprimir la natura en les obres.

Els coneixements adquirits en la investigació de materials i els valors universals de l’art rupestre em fan re-descobrir alguns autors contemporanis com Tàpies, Barceló, Millares, Broto, Klee, Twombly, Motherwell, Kiefer…

L’expressió espontània i autèntica agafa rellevància en aquest moment del meu recorregut; emprenc vies d’exploració personal per a entrenar les habilitats creatives i de concentració durant el procés de creació.

M’introdueixo en la psicoteràpia humanista, la meditació i l’arteràpia d’orientació gestàltica (1989) per tal de confrontar les meves capacitats quant a actitud en l’estar aquí i ara.

Això em porta a fer un gir envers l’atenció en l’actitud i decideixo aprofundir en l’autoconeixement com a fonament per a la realització de l’obra.  Em centro en desenvolupar l’expressió i en prendre consciència de les dificultats que m’hi apareixen.

M’inicio en l’arteràpia amb Ramón Ballester, després participo de la fundació de la seva escola, a la qual entro com a docent a la vegada que m’hi formo (promoció zero: 2001-04).  Em formo, també, de terapeuta per l’Escola de Gestalt de Girona (2004-07) amb  la qual, posteriorment, col·laboro com a docent.

Paral·lelament desenvolupo sèries de treball sobre animals (rèptils, cavalls, ocells) i sobre filosofies de coneixement esotèric (el tarot, el zodíac, l’I Xing).

També, en aquests anys realitzo encàrrecs de pintura mural i restauracions de façanes al Poble Espanyol de Barcelona, on hi tinc el taller (1998-2004).

Aquí hi guanyo el primer premi del concurs de pintura (2001) i formo part del jurat en anys posteriors. Em seleccionen o premien en d’altres concursos (Manresa, Figueres, Montcada i Reixach,…).

Participo a l’Hipermercart i al Supermercart de Barcelona dels anys 1992 al 1995.

Participo en col·lectives i individuals d’arreu de l’estat espanyol (Barcelona, Hospitalet de Llobregat, Santiago de Compostela, Palma de Mallorca, Lleida) i de França (París, Lyon, Marsella) o Itàlia (Casciana Terme).

He fundat o participat en els col·lectius: Atzart, Bog’art, Art Directe. Cofundador de l’Associació Traçant Camins, i President de l’Associació Catalana d’Arteràpia.

Participo en les exposicions de Carree d’Artistes (França) durant els anys 2006 al 2016.

Sóc mestre col·laborador de l’Escola Municipal d’Art de Girona (La Mercè, 2006-09). He coordinat projectes d’implementació arterapèutica al sector est de Girona per l’Ajuntament de Girona (2007-10), al CRAE Ter (Fundació SUARA, 2010-12)  i al Centre d’Acollida La Sopa (2006-10).

Actualment estic especialitzat en processos de creació, autoconeixement i supervisió d’arterapèutes (al centre Gestalt Girona des de 2009), tasca que combino amb la creació pictòrica i la facilitació de projectes artístics en centres educatius (escola Verd 2011-17). També formo part de l’equip de Competències Personals de l’ICE Josep Pallach (Udg Girona 2010-17) i col·laboro en els Recursos Educatius de l’Ajuntament de Girona.